9 tips voor het foutloos inmeten van woningen
Dit blogartikel is wel van toepassing op de Meetinstructies – versie 2016.
Dit blogartikel is wel van toepassing op de Meetinstructies – versie 2018.
Dit blogartikel is wel van toepassing op de NEN2580:2007/C1:2008.
Een lengte vergeten op te meten, is dat een zeldzaamheid of gebeurt dat vaker bij jou?
De risico’s van een vergeten maat
Koffiemok gevuld, aantekeningen in de aanslag. Je bent klaar om achter je bureau eens lekker te knallen met de m2 en m3-berekeningen. Je bent net begonnen en dan kom je erachter dat je getallen mist. Zijn de getallen nog te herleiden? Is een reële schatting mogelijk? Terug naar de woning? Ook als jij alleen de woning inmeet, is het natuurlijk vervelend dat je gebeld wordt, dat er maten ontbreken.
De vergeten getallen kosten extra tijd door het denkwerk wat aan te pas komt. Terug naar een woning is vaak geen optie, dat oogt onprofessioneel. De getallen inschatten heeft een niet exacte berekening tot gevolg, met het daarbij behorende financiële risico.
Het is dus zaak om zo weinig mogelijk getallen te vergeten. Hieronder staan tips die je hierbij helpen.
Tips voor inmeten van woningen
1. Gebruik de juiste materialen
Gebruik voor de globale schets van de plattegronden geen klein aantekenblokje. Neem een klembord met daarop A4- of A3-papier. Schrijf met een vulpotlood. Als je een foutje maakt kun je dat nog uitgummen in plaats van dat je gaat doorhalen en krassen. Als laatste, gebruik een laserafstandsmeter.
2. Werk alleen tijdens het inmeten
Zorg ervoor dat je geconcentreerd kunt werken. Een woningeigenaar die meeloopt leidt alleen maar af. Voor je het weet ben je in gesprek en vergeet je een maat op te nemen. Leg de eigenaar uit dat je minder geconcentreerd kan werken als er iemand meeloopt. Vraag of het goed is dat je even alleen door de woning heenloopt.
3. Zet je telefoon op stil
Dit heeft net als de vorige stap te maken met geconcentreerd werken. Weet je dat je tussen de 8 en 20 minuten nodig hebt om weer in volledige concentratie terug te zijn?
4. Werk in een vaste volgorde
Een vast werkvolgorde zorgt ervoor dat je door de routine steeds sneller kunt werken. Ook zorgt een vast werkvolgorde ervoor dat je onderdelen niet overslaat. Bij het inmeten van woningen start je op de begane grond en werk je naar boven toe.
5. Maak altijd dezelfde soort schets
Hoe teken je de buitengevels? De binnenwanden en kozijnen? Waar zet je de bemating? Kies een wijze en gebruik die bij iedere woning. Als iemand anders jouw schetsen ook gebruikt dan is het belangrijk dat die persoon jouw schetsen op exact dezelfde wijze interpreteert als dat jij bedoeld hebt.
6. Schrijf en schets netjes
Hoe netter je tekent en schrijft, hoe minder fouten je maakt. Heb het geduld om een schets netjes op papier te zetten. Het liefst al enigszins in verhouding. Dit kost in de woning een paar minuten meer tijd. Bij het uitwerken win je die tijd dubbel terug.
7. Ben georganiseerd
Je hebt nogal wat in je handen als je door de woning heen loopt. Denk aan een afstandsmeter, potlood en notitieblok. Misschien ook wel een rolmaat, liniaal en gum. Het is handig om ieder onderdeel van een vaste plaats te voorzien. Stop je gum bijvoorbeeld altijd in je rechterbroekzak. Je meetapparaat aan je riem. Check, voordat je een ruimte uitloopt of je alles nog bij je hebt. We kennen het allemaal dat je ineens je pen kwijt bent en dat je die kunt gaan zoeken in de woning. Een zoektocht is niet echt bevorderlijk voor je concentratie. En ook niet voor je humeur.
8. Controleer je gegevens voordat je de voordeur dichttrekt
Controleer je schets of je alle gegevens hebt voor het uitrekenen van de diverse soorten gebruiksoppervlakten. Heb je ook alle gegevens voor het berekenen van de inhoud? Als je de schets ook gebruikt voor Floorplanner plattegronden, controleer dan ook of die compleet is. Pas als je zeker weet dat je alles genoteerd hebt, trek je de voordeur dicht.
9. Weet wat je inmeet
Klakkeloos alles inmeten wat je tegenkomt en hopen dat je alles hebt. Deze methode wordt nog wel eens gebruikt. Dit kost wederom tijd en grote kans dat je toch nog getallen mist. Weet exact wat je wel en niet moet inmeten om de gebruiksoppervlakten en inhoud uit te rekenen volgens de branchebrede meetinstructies.
En nu in de verkorte vorm
Nu weet je hoe je foutloos een woning kan inmeten. Waar het om draait is dat je spullen op orde zijn, dat je geconcentreerd blijft tijdens het werk en dat je een doordachte werkwijze hanteert. Foutloos inmeten betekent goed werk afleveren en dat is waar onze klanten blij van worden.
Laat in een reactie hieronder weten welke tips jij nu direct in de praktijk gaat brengen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!